vrouw zonlicht

Zo houd je je hoofd koel in tijden van crisis.

Crisistijd

We zitten middenin een crisis. Door het coronavirus, of daarbij door andere oorzaken welke mogelijk al maakten dat we een persoonlijke crisis doormaakten. Nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven en naar de supermarkt gaan hét uitje, of dé uitdaging, van de dag is, kan het gebeuren dat de muren op je afkomen en je ’s nachts wakker ligt van het piekeren. Als alles tot stilstand is gekomen, is het soms moeilijk om zelf gewoon door te gaan. In deze blog geef ik je een aantal tips om als het ware je hoofd koel te houden in deze tijd. Ik ben overigens geen coach of psycholoog en wil benadrukken dat als je hulp zoekt, je contact op moet nemen met iemand in je omgeving en bijvoorbeeld je huisarts. Wel kan ik je een aantal tips geven die mij erg hebben geholpen in andersoortige crises en hopelijk, als je wel wat tips kan gebruiken, jou ook van dienst kunnen zijn.

koel
Je hoofd koel houden in tijden van crisis: lees in deze blog mijn tips

1. Zoek afleiding

Als je merkt dat je maar niet los kan komen van de dagelijkse nieuwsstroom over corona, of helemaal vastzit aan je werk, probeer dan bewust afleiding te zoeken. Berg je telefoon even op in een lade, eventueel met geluid aan zodat je wel hoort als iemand je belt, en ga bijvoorbeeld een mooie film kijken of een leuk boek lezen. Je kan natuurlijk ook met familie of vrienden gaan videobellen, en/of online een spelletje met hen gaan doen. Ook online cursussen zijn er genoeg. Van diverse online work-out video’s, tot aan tekenen tot aan taalcursussen. Met een taalcursus kan je overigens alvast weer een beetje uitzien naar mooie reizen voor zodra dit weer toegestaan is. Door bezig te zijn met de taal, waan je je al een beetje in een andere omgeving! Bekijk bijvoorbeeld hier de mogelijkheden voor een cursus Italiaans bij Augusta taal.

cafe
Nu nog even niet, maar ik zie ernaar uit weer eropuit te kunnen en te kunnen genieten van een koffie of wijntje op een terras.

2. Bouw een structuur, de drie R-en

Het is een heel erg cliché, maar uiteindelijk helpt het echt: de drie R-en, namelijk rust, reinheid (handen wassen!) en regelmaat. Door toch elke dag op tijd uit je bed te gaan, gezond te eten op vaste tijden, en ook op tijd weer te gaan slapen, bouw je een structuur welke je zal helpen. Ook als je een nacht slecht hebt geslapen, of je helemaal futloos en nutteloos voelt, sleep jezelf toch uit je bed en bedenk wat je vandaag gaat doen. Een vaste structuur in je dag geeft houvast en maakt dat je aan het einde van een dag toch met een voldaan gevoel kunt terugkijken.

ontbijt
Een gezond ontbijt is een goede start van de dag

3. Bepaal welke gedachten helpen

Dit is een oefening welke je gaat helpen om vol te houden. Voorlopig zijn we nog niet van het virus af, deze situatie duurt echt lang, en daardoor is het van belang om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Zijn er bepaalde gedachten die in je hoofd opkomen die je hierin helpen? Een voorbeeld van welke gedachte voor mij een tijdje geleden werkte was “ook dit zal voorbij gaan”. Door elke dag even deze gedachte weer voor de geest te halen, lukte het mij om door een moeilijke periode heen te komen. Andere voorbeelden zijn: “je kunt de wereld niet redden en dat hoeft ook niet” en “vanaf nu wordt het alleen maar beter”. Nu ik dit zo opschrijf, klikt het allemaal best wel heftig. De impact die deze crisis op ons heeft, is echter ook heftig. Het is niet erg als je daar last van hebt. Het is wel belangrijk dat je daar vervolgens wat aan gaat doen. Of, als het jezelf niet lukt, om hulp te zoeken.

Lentebloesem

4. Ga naar buiten voor een frisse neus

Het is toegestaan en het is belangrijk om elke dag even naar buiten te gaan. Frisse lucht en bewegen doet je niet alleen fysiek, maar ook mentaal goed. Overigens, de oude monniken wisten al dat wandelen helpt tegen piekeren. Je wandelt als het ware alle gedachten uit je hoofd. Probeer het maar eens!

Italie
Focussen: ik houd mij graag bezig met cultuur, mooie dingen en lekker eten.

5. Geloof (weer) in jezelf

Ten slotte is mijn laatste tip een hele belangrijke. Door een crisissituatie kan je ook wel eens je zelfvertrouwen kwijtraken. Door voortdurende stress kan je onzeker en angstig worden en op gegeven moment ook depressief. Een hele belangrijke is daarom: blijf wel in jezelf geloven. Wat ik hiermee bedoel? Dit: ga eens na wie je was vóór de crisis? Denk aan wat je graag deed, waar je je tijd aan besteedde, waar je over droomde. Het goede nieuws is: dit ben je nog steeds. Aan je diepste wezen is niks veranderd, al lijk je jezelf soms wel eens kwijt te raken door alles wat er om je heen gebeurt. Door stil te staan bij wie je bent, waar je voor staat, wat je belangrijk vindt, kom je bij een anker waaraan je vast kunt houden, waaruit je weer kunt focusses en keuzes kunt maken.

Pasen

Ten slotte

Het is waar dat een crisis een crisis blijft, ook als je, met of zonder deze tips, je hoofd koel weet te houden. Zit je in een periode van rouw, dan is dat heel verdrietig en geeft het een diepe pijn, terwijl soms het gekke is dat je tegelijkertijd kunt genieten van de zon op je gezicht. Door deze tips te geven wil ik daar niets vanaf doen, ik hoop enkel dat ze je helpen. Schroom vooral niet om het met iemand te delen als je last hebt van angst, slapeloosheid, piekeren, eenzaamheid, verdriet, enz. Mocht je het moeilijk vinden om in je omgeving iemand te vinden om mee te praten, weet dan dat er vrijwilligers zijn van de Luisterlijn van het Rode Kruis met wie je contact kunt opnemen. Zie op deze website meer informatie, het telefoonnummer en e-mailadres.

Wil je deze tips bewaren op Pinterest? Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

crisis tips
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.